След поетия от министър-председателя Кирил Петков ангажимент съвместната дискусия със синдикалните

...
След поетия от министър-председателя Кирил Петков ангажимент съвместната дискусия със синдикалните
Коментари Харесай

Премиерът ще разговаря утре с протестиращите пожарникари и полицаи

След поетия от министър-председателя Кирил Петков ангажимент взаимната полемика със синдикалните организации в областта на вътрешните работи и със отрасловия министър Бойко Рашков да продължи, министър председателят ще беседва на следващия ден, 22 февруари, с представители на Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи, на Националния профсъюз на гражданската администрация в Министерство на вътрешните работи и на Националния профсъюз на пожарникарите и спасителите „ Огнеборец “.

Това оповестиха от държавната осведомителна работа. 

Фокус на срещата - проблемите в системата и опциите за разрешаването им.  

Припомняме, през миналата събота и неделя пожарникари и служители на реда стачкуваха в центъра на София с изкане за повече средства в бюджета на Министерство на вътрешните работи. 

През уикенда пожарникари и служители на реда стачкуваха в центъра на София с искане за 20-процентно нарастване на заплатите.

Пожарникари и спасители от профсъюз „ Огнеборец “ се събраха на митинг пред постройката на Министерския съвет в София в събота. Те са поискали 20% нарастване на заплатите в Министерство на вътрешните работи, а също така и близо 100 милиона лв. в допълнение по перо „ Капиталови разноски “.

Не на последно място желаят и да се възвърне общественият разговор във Вътрешното министерство, тъй като през последния месец и половина се е основало напрежение сред " Дирекция 112 " и структурите на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “.

Причината е, че има планове двете структури да се извадят и да се обособят в обособена държавна организация. От профсъюз „ Огнеборец “ упорстват за повече изясненост точно по тази идна промяна.

Пожарникарите и спасителите организираха и шествие, което премина покрай постройките на Народното събрание и Министерството на финансите.

В неделя пред Народното събрание на митинг се събраха служителите на реда, подсилен от синдикалната федерация на чиновниците в Министерството на вътрешните работи. Те също упорстват за 20% нарастване на заплатите и за по-добри условия на труд.

Генади Тенев от Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи съобщи, представен от БНР, че макар обещанията на всички ръководещи, промяната в системата на Министерство на вътрешните работи не се случва от години.

По думите на Тенев последното нарастване на заплатите е било преди 2 години, като то е било и с 30%, само че в някои държавни структури. Специално заплатите на служителите на реда били нараснали с 15 на 100, вместо с 30 %. Към момента няма индексация, поради инфлацията, която сега е от 7-8%, акцентира Тенев.

„ В плана за бюджета за 2022 година не са заложени желаните от нас средства - нямаме никаква връзка с министерството, не знаем нищо за плановете за 2023-2024 година ", обясни Тенев. Той разгласи, че от Синдикалната федерация са срещу концепцията за изваждането на службата по пожарна сигурност от структурата на Министерство на вътрешните работи, само че никой не е изискал нейното мнение.

Синдикатът на чиновниците в пандизите са удостоверили своята поддръжка за митинга, като и те упорстват за увеличение на месечните им хонорари. За това те са уведомили и министъра на правораздаването.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР